SEO yani Türkçe adıyla Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization), Google’daki web sitelerinin üst sıralarda gözükmesi ve böylelikle daha çok kişiye ulaşabilmesi için yapılan çalışmaların tümüne verilen addır.
SEO yaparak Google SERP’te üst sıralarda gözükebilir ve daha çok kişiye ulaşabilirsiniz. Bu da, beraberinde daha çok potansiyel müşteriye ulaşmanıza olanak sağlar. Eğer dijital çağa ayak uydurmak ve çok daha fazla insana ulaşmayı hedefliyorsanız, SEO çalışmalarına yatırım yapabilirsiniz.
Google SERP Nedir?
SERP, herhangi bir arama motorunda anahtar kelimeyi yazıp arattığınızda karşınıza çıkan sonuç listesinin ismidir. Google SERP ise, Google’da anahtar kelimeyi yazıp arattığınız zaman karşınıza çıkan sonuçlardır.
Neden Google SEO?
Neden Google SEO yapmak gerekiyor? Cevabı çok basit! Çünkü Türk internet kullanıcılarının %95’i Google arama motorunu kullanıyor. Yani potansiyel müşterilerinizin çoğunluğu buradaki %95’in içinde. Peki Google’dan sonra en çok hangi arama motoru kullanılıyor, bunu biliyor musunuz? Sırasıyla şu şekilde: Google > Yandex > Yahoo! > Bing > DuckDuckGo.
Neden Google SEO yapmak gerektiğini buradan anlayabilirsiniz. Eğer SEO çalışması yaptırmak ve Arama Motoru Optimizasyonu çalışmalarına yatırım yapmak istiyorsanız, işe Google ile başlayabilirsiniz. Neden Google SEO sorusunun cevabı burada.
Google SEO Nasıl Yapılır?
Google SEO, Google’ın sık sık güncellediği ve düzenlemeler, yenilikler getirdiği bir algoritmaya uyum sağlayarak yapılır. Google SEO algoritması, yıllar içinde değişiklikler geçirmiş ve kullanıcıya faydalı olacak şekilde güncellenmiştir. Aynı zamanda güncellenmeye de devam etmektedir.
Örneğin, önceden sektör ayırt etmeksizin her yerden Backlink almak siteye fayda sağlıyordu ve sitenin kullanıcı deneyimi pek de iyi olmasa da, Google SERP yani arama sonuçlarında üst sıralarda gözükebiliyordu.
Google, getirdiği algoritma güncellemeleriyle bu durumu değiştirdi. Artık doğal olan ve spam bir şekilde alınmayan Backlink’ler fayda sağlıyor. Bu gibi birçok değişiklik, yıllar içerisinde yapılmıştır ve yapılmaya da devam edecektir. Google yapay zekası, her zaman kullanıcıya fayda odaklı çalışmaktadır.
Tabii Backlink sadece bir örnek. İyi bir SEO için, kaliteli bir içerik ve iyi bir kullanıcı deneyimi zorunluluktur. Bunlarla beraber iyi bir İç SEO – On Page SEO sağlamadığınız takdirde, istediğiniz kadar Backlink alabilirsiniz. Sitenize gelen ziyaretçilere fayda sağlamadığınız takdirde, üst sıralarda gözükmeniz imkansızdır.
Google SEO nedir konusundan sonra Google’da üst sıralarda nasıl çıkılır yani SEO nasıl yapılır sorusu sık sık soruluyor. Yukarıda da söylediğimiz gibi pastanın büyük bölümü iyi planlanmış bir İç SEO’dan geçiyor. Peki İç SEO ne demek? On Page yani İç SEO Nasıl Yapılır?
İç SEO – On Page SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
Bir sitenin İç SEO düzenlemeleri, Arama Motoru Optimizasyonu çalışmalarının büyük kısmını oluşturmaktadır zira Google’a tam olarak sitemizin neyle alakalı olduğunu söylediğimiz kısımdır. Google’a kendimizi ne kadar iyi ifade edersek, o da bizi olabildiğince doğru yere yerleştirir ve bizi ödüllendirir. Peki İç SEO nasıl yapılır?
İlk olarak Title ve Meta Description bölümlerine dikkat ederek işe başlayabilirsiniz. Sitenizin hem Title bölümünde hem de Meta Description bölümünde anahtar kelimenizin geçiyor olması, sizi bir adım öne çıkarır.
Google SEO yapacakların bir diğer önem vermesi gereken konu ise, site hızı ve sunucu yanıt süresidir.
Sitenizin hızı ne kadar iyi olursa, sitenizi ziyaret eden ziyaretçiler o kadar hızlı gezinmiş olurlar ve kullanıcı deneyimi açısından fayda sağlamış olursunuz.
Sunucu yanıt süresi ise, Google botları içindir. Sitenizi taramak için ziyaret eden botlar, sitenizde ne kadar hızlı gezinir ve tararsa, size o kadar değer verir ve yine ödüllendirilirsiniz. Bu yüzden, iyi bir SEO için iyi bir sunucu kullanmanız şarttır. Paylaşımsız Hosting kullanarak sunucu yanıt süresini hızlandırabilirsiniz.
İç SEO için dikkat etmeniz gereken kurallardan biri de, temiz kodlanmış bir temadır. WordPress ya da herhangi bir özel Script kullanıyorsanız, temanızın temiz bir şekilde kodlanmış olduğundan emin olmanız gerekir. Peki temiz kodlanmış tema ne demek?
Temiz kod yapısı demek, gereksiz kod uzantılarından ve fazlalık olan kodlardan arındırılmış bir tema anlamına gelir. Örneğin, sitenizde hiçbir işlevi olmayan bir kod dizilimini de Google botları tarar ancak zaten bir işe yaramadığı için boşuna taramış olur.
Google SEO İçin Blog İçerikleri
SEO çalışması yaparken sitenizin başlığı ve açıklaması gibi açıklamalar bir kenara, sitenizin Blog bölümüne -ya da direkt Blog sahibiyseniz- kaliteli içerikler girmeye özen göstermelisiniz. Kaliteli ve kullanıcıya faydalı olan içerikler, Google tarafından sevilir ve ödüllendirilir.
Örneğin, bir makale girişi yapmadan önce Google Trends aracını kullanarak anahtar kelime analizi yapabilir ve bu kelimenin üzerine makalenizi hazırlayabilirsiniz. Google Trends, hangi kelimelerin yoğunluklu olarak arandığını gösteren bir araçtır. Üstelik kullanması da ücretsizdir.
SEO uyumlu makaleler hazırlarken, HTML etiket kullanımına dikkat etmeniz gerekir. Yazdığınız makalenin başlığının H1 etiketi olduğunu varsayarsak, makalenizde yeni bir başlık yazacağınız zaman H2 etiketi girmeniz, yani onu alt başlık olarak tanımlamanız gerekir.
Birçok makale yazarı, bu konuda hata yapıyor zira H etiketleri kullanmadığınız sürece, Google onun başlık olup olmadığını anlamayacaktır.
SEO uyumlu makalenizi hazırlarken, önemli olan kelimeleri ve hedeflediğiniz anahtar kelimeyi bold, italik ya da altı çizili şekilde vurgulamalısınız. Google, sizin vurguladığınız kelimenin önemli olduğunu anlayacaktır.
Google SEO nedir konulu kursların en başında kaliteli içerik yazarı olma konusu anlatılır ve iyi bir Arama Motoru Optimizasyonu çalışması için, iyi içerikler üretmek gerekir.
Google SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?
Google SEO nedir konusunu iyi bir şekilde öğrenip SEO yapmaya karar verdikten sonra, yapacağınız çalışmaların ne kadar süreceğini merak etmiş olabilirsiniz. Size tek bir cümleyle cevap vereceğiz.
SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu çalışması, aslına bakacak olursanız hiçbir zaman bitmez. Yani Google SEO çalışması ne kadar sürer sorusunun net bir cevabını vermek mümkün değil.
Hemen hemen her sektörde rekabet vardır ve buna doğru orantılı olarak, rekabeti olan bir sektöre daha fazla yatırım yapmanız gerekir. Hedeflediğiniz anahtar kelimede 1. sıraya geldiğinizde SEO çalışmalarını sona erdirmek, siteniz için olumsuz sonuçlar doğurur. Fazla sürmeden sıralamada düşüş yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu sebeple, SEO çalışmalarını asla durdurmamalı ve sürekli devam etmelisiniz. Peki düzenli SEO çalışması nasıl yapılır?
Hedeflediğiniz anahtar kelime “SEO nedir?” kelimesi olduğunu varsayalım. Uzun uğraşlarınızın sonucunda “SEO nedir” kelimesinde 1. sıraya yükseldiniz. Peki şimdi ne yapacaksınız?
Şimdi yapmanız gereken en önemli şey, güncel olanı yakalamak ve rakiplerinizi eksiksiz bir şekilde analiz etmek. Güncel olanı yakalamaktan kastımız, dün yazıda verdiğiniz bir bilgi bugün geçerliliğini kaybetmiş olabilir. Yazınızı sürekli güncellemek ve yeni bilgilerle tazelemek çok önemlidir çünkü Google buna çok önem verir.
Ardından rakip analizi yapmalısınız. Rakipleriniz kendi içeriklerinde ne gibi değişiklikler yapıyor, hangi anahtar kelimeleri tercih ediyor ya da hangi sitelerden Backlink alıyor gibi kriterleri takip etmeli ve sitenizde de buna göre aksiyon almalısınız. Bu gibi tüm değişiklikleri Manuel olarak da takip edebilirsiniz ancak SEO araçları kullanarak daha hızlı sonuca ulaşabilirsiniz.
SEO Araçları Nelerdir?
Bir SEO aracı kullanmak, sizi birçok yükten kurtarır ve fark etmeniz neredeyse imkansız olan çoğu şeyi size gösterir. Peki SEO araçları nelerdir?
Google Search Console, Google Analytics, Google Trends, Ubersuggest, Semrush, Ahrefs, Screaming Frog SEO araçlarına birer örnektir. Peki bu araçlar ne işe yarar? İlk olarak Google Search Console aracını ele alalım.
Google Search Console Nedir? Ne İşe Yarar?
Search Console ya da eski adıyla Google Webmaster Tools, SEO yapmak isteyen temel ya da ileri seviyedeki herkesin kullanması gereken ücretsiz bir araçtır ve ücretsiz SEO araçları arasında en kaliteli olanıdır.
Bu aracı kullanarak, Web sayfanızın dizinlerini kontrol edebilir, Backlinklerinizi inceleyebilir, robots.txt & sitemap.xml gibi dosyaların çalışıp çalışmadığını izleyebilir ve hatalı linklerin tespitini sağlayabilirsiniz. (Örneğin mobil uyumluluk sorunu.)
Kısacası hem On Page hem de Off Page SEO için harikadır ve kesinlikle kullanmanız gerekmektedir.
Google Analytics Nedir?
Google Analytics, web sitenizdeki ziyaretçilerin takibini yapmak, raporlamak ve sitenize gelen trafik hakkında hemen hemen her şeyi öğrenebileceğiniz bir araçtır.
Google SEO’yu daha iyi bir şekilde yapmak ve analiz etmek için, Search Console ve Analytics hesaplarını birbirine bağlayarak daha fazla veriye ulaşabilirsiniz.
Google Analytics panelinde yer alan kitle, davranış, dönüşümler bölümlerini iyi bir şekilde öğrendiğinizde, sitenizi ziyaret eden herkes hakkında en ince ayrıntısına kadar bilgi edinebilir ve ziyaretçi hareketlerine göre aksiyon alabilirsiniz.
Screaming Frog Nedir? Ne İşe Yarar?
Bilgisayarınıza indirerek kullanabileceğiniz Screaming Frog SEO programı, On-Page SEO analizi için harika bir araçtır. Bu programı kullanarak sitenizdeki kırık bağlantıları bulabilir, dahili bağlantıları analiz edebilir ve sayfa başlığı, Meta açıklamaları, başlık gibi önemli İç SEO kriterlerinin kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Yüzlerce sayfası bulunan bir web sayfasıysanız Screaming Frog programına sitenizi taratarak eksik ya da yanlış yazdığınız her yeri zahmetsizce bulabilirsiniz.
Google SEO nedir ve SEO yapma konusunda birçok konuda size Screaming Frog programı yardımcı olacaktır.
Ücretli & Ücretsiz SEO Araçları
Yukarıda size birkaç aracın tam olarak ne işe yaradığını ve hangi zamanlarda kullanılması gerektiğinden bahsettik. Yukarıdakiler gibi onlarca SEO aracı var ve her biri ayrı uzmanlık alanları. Diğer SEO araçlarına göz atabilirsiniz: Black Widow, Rank Tracker, Moz, Searchmetrics, Majestic, Keywordtool.
Dış SEO – Off Page SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
Google SEO çalışması için İç SEO yani On Page teknik sorunlarının giderilmesinden sonra Dış SEO çalışmalarına başlayabilirsiniz. Arama motorları, sitenizin otoriterliğini ve diğer pek çok faktörü incelerken, sadece web sayfanızın görünüşünü ya da içeriklerini taramaz. Google ve diğer tüm arama motorları için, dışarıdaki itibarınız da oldukça önemli bir faktördür.
Dışarıdaki itibarınız, diğer sitelerden alınan bağlantılar yani daha bilinen hâliyle Backlink’ler ile ölçülür. Siz kaliteli içerikler girerseniz, diğer siteler size referans olurlar ve sitenize bağlantı verirler. Google, referans olan siteleri sever.
Forum sayfalarında, sözlüklerde, bloglarda yer almak sitenizin otoritesini arttırır ve bu da SEO skorunuzu arttırır.
Backlink’ler konusunda dikkat etmeniz gereken bir nokta var. “Backlink paketleri” adı altında satılan paketlerden şiddetle uzak durmanızı ve böyle şeylere para harcamamanızı öneririz. Google, yapay olarak alınan Backlinkleri anlayabilecek kadar gelişmiş bir yapay zekaya sahiptir. Google SEO konusunda iyi sonuçlar almak istiyorsanız doğal olarak Backlink almaya çalışın.
SEO İçin Sosyal Medya Kullanımı
Google SEO için önemli kriterlerden birisi de aktif olarak sosyal medya kullanımıdır. Google, sosyal medyada yaşanan olaylara kulak veriyor ve dikkate alıyor. Bu yüzden, iyi bir SEO için bütün dijital mecraları aktif olarak kullandığınızdan emin olun ve sitenizin içeriklerinin sosyal medyada paylaşılmasını sağlayın.
Sosyal medya kullanımı, aynı zamanda daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlayacak ve Google’ın gözünde markalaşmanızı kolaylaştıracak. Google, otoriter ve marka olan sitelere önem verir.
Google SEO Nasıl Öğrenilir?
Google SEO nedir yazarak başladığınız bu serüveni nasıl öğrenirsiniz peki? Online eğitim sitelerinde onlarca Türkçe SEO kursu görebilirsiniz. Aynı şekilde Youtube’da da SEO nasıl öğrenilir yazdığınız zaman onlarca bölüm uzunluğunda olan SEO kursları görmeniz mümkün.
Peki sadece bu videoları izleyerek SEO yapmayı öğrenmek mümkün mü? Yani internette izleyeceğiniz videolar, okuyacağınız makaleler yeterli olacak mı? Kesinlikle hayır.
Eğer siz de Google SEO nedir iyice öğrenmek istiyor ve kendi başınıza SEO yapmak istiyorsanız, Youtube ya da online eğitim videolarını izledikten sonra uygulamalı olarak denemeniz. Evet, bir Blog sayfası açın ve öğrendiklerinizi de uygulayarak kendi stratejinizi geliştirin.
SEO dinamik bir sektördür ve ne zaman başlarsanız başlayın, hiçbir zaman geri kalmazsınız. Twitter’da Google mühendislerinin önerilerini dikkate alabilir, Google Developers Blog sayfasında paylaşılan dokümanları inceleyebilirsiniz.
Sadece Youtube & Udemy vb. platformların videolarını izleyerek SEO konusunda uzmanlaşamazsınız. Bu platformdaki videolar, genellikle Teknik SEO kısmından bahsederler ve oldukça yüzeysel bilgilerdir.
SEO öğrenmek için vaktiniz yoksa ve SEO yaptırmak isterseniz de SEO danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Peki SEO danışmanlık hizmeti nasıl alınır?
Google SEO Danışmanlık Hizmeti Almak
İşinizi dijitale taşıdıysanız ve SEO hizmeti konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, SEO danışmanlık hizmeti veren kurumsal firmalardan ya da doğrudan Google SEO hizmeti veren dijital pazarlama ajansı gibi yerlerden destek alabilirsiniz. Burada, alanında uzmanlaşmış SEO uzmanları tarafından web siteniz inceler, rakipleriniz analiz edilir ve sizin de talepleriniz dinlenir. Her şey tamamlandıktan sonra SEO süreci başlar ve tüm süreci ajans üstlenir. Google SEO danışmanlık hizmeti almak pahalı mı? Ortalama ne kadar ücret ödemek gerekir?
Google SEO Danışmanlığı Fiyatları
SEO hizmeti ya da danışmanlık hizmeti almak isteyebilirsiniz ancak ücretleri hakkında bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Arama Motoru Optimizasyonu fiyatları hakkında net bir bilgi söylemek mümkün değildir. Çünkü bulunduğunuz sektöre, web sayfanızın o anki durumuna, rakiplerinize, çalışacağınız ajansın profesyonelliğine ve daha birçok etkene göre hizmet için ödemeniz gereken ücret değişkenlik gösterecektir.
SEO hizmeti veren çoğu ajans, sitelerinizi ücretsiz olarak analiz ederler ve detayları sizinle paylaşırlar. Birden fazla ajans ile iletişime geçerek, SEO hizmeti fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilir ve bütçenize uygun olan ajansı tercih edebilirsiniz.
En iyi SEO performansı için, işi uzmanlara bırakmak çok daha iyi olacaktır.